Apple, kişisel bilgisayarlar için tasarladığı yeni çipi M1 Ultra‘yı dünyanın en güçlü çipi olarak tanıttı.

 

Apple bugün, Apple çip ve Mac için devasa bir ilerleme olarak M1 Ultra’yı duyurdu. M1 Ultra, Apple’ın yenilikçi paketleme mimarisi UltraFusion’a sahip. İki M1 Max çip kalıbını birbirine bağlayarak yüksek performans düzeyi ve yeni özellikler sunan bir SoC (System on a Chip) oluşturan UltraFusion ile M1 Ultra, yeni Mac Studio’ya üst düzey işlem gücü sağlıyor. Üstelik bunu yaparken watt başına performansı da koruyor.

Yeni SoC, bir kişisel bilgisayar çipinde bugüne kadar görülen en yüksek transistör sayısı olan 114 milyar transistörden oluşuyor. M1 Ultra, 20 çekirdekli CPU, 64 çekirdekli GPU ve 32 çekirdekli Neural Engine tarafından erişilebilen 128 GB’a kadar yüksek bant genişliğine sahip düşük gecikmeli birleşik bellek ile yapılandırılabiliyor. Böylece kod derleyen geliştiriciler ve daha önce render alınması mümkün olmayan büyüklükte devasa 3D ortamlarda çalışan sanatçılar için etkileyici bir performans sunuyor. Bu performans sayesinde video sektöründe çalışan profesyoneller de ProRes formatına video kod dönüştürme işlemini Afterburner’a sahip 28 çekirdekli bir Mac Pro’ya göre 5-6 kata kadar daha hızlı yapabiliyor.

“Fark yaratan Apple çipi yeni M1 Ultra, PC sektöründe bir kez daha şok etkisi yaratacak. UltraFusion paketleme mimarimizle iki M1 Max kalıbını birbirine bağlayarak Apple çipi benzersiz bir seviyeye çıkardık.” diyen Apple Donanım Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Johny Srouji sözlerini şöyle sürdürdü: “İçindeki güçlü CPU, devasa GPU, olağanüstü Neural Engine, ProRes donanım hızlandırma özelliği ve çok yüksek miktarda birleşik belleğiyle M1 Ultra, kişisel bilgisayarlar için dünyanın en güçlü ve yetenekli çipi olarak M1 ailesini tamamlıyor.”

M1 Ultra Chipset
Apple’ın yeni M1 Ultra Çipseti

 

UltraFusion Mimarisi
M1 Ultra’nın temelinde son derece güçlü ve enerji verimli M1 Max yer alıyor. Apple, M1 Ultra’yı üretmek için, iki M1 Max kalıbı Apple’ın özel olarak tasarlanmış paketleme mimarisi UltraFusion kullanılarak birbirine bağladı. Performansı artırmak için en sık kullanılan yol, çipleri bir anakart aracılığıyla bağlamak. Bu yöntemde, genellikle beraberinde gecikme süresinin uzaması, bant genişliğinin azalması ve güç tüketiminin artması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Apple’ın yenilikçi UltraFusion mimarisi ise, çipleri 10.000’in üzerinde sinyalle birbirine bağlayan silikon bir aracı kullanıyor. Bu yolla 2.5 TB/s’lik düşük gecikmeli bant genişliği sunulmuş. Bu performans, günümüzün en ileri çip bağlantı teknolojisinin bant genişliğinin 4 katından daha fazlası anlamına geliyor. Bu da M1 Ultra’nın tek bir çip olarak davranmasını ve yazılım tarafından da tek çip olarak algılanmasını sağlıyor. Bu sayede geliştiricilerin çipin performansından yararlanmak için yeniden kod yazması gerekmiyor.

Performans ve Güç Verimliliği
M1 Ultra’da 16 adet yüksek performans çekirdeğine ve dört adet yüksek verimlilik çekirdeğine sahip 20 çekirdekli güçlü bir CPU bulunuyor. Apple, bu işlemcinin piyasada bulunan aynı güç seviyesindeki en hızlı 16 çekirdekli masaüstü PC çipine göre yüzde 90 daha yüksek çok iş parçacıklı performans sağladığını söylüyor. Buna ek olarak, M1 Ultra PC çipinin en yüksek performansına 100 watt daha az kullanarak ulaşıyor.

M1 Ultra ile Apple’ın birleşik bellek mimarisi de seviye atlıyor. Apple, bellek bant genişliğinin en yeni masaüstü PC çipinin bant genişliğinin 10 katından daha fazla artarak 800 GB/s’ye yükseldiğini belirtiyor. Üstelik, M1 Ultra 128 GB birleşik bellekle de yapılandırılabiliyor. En fazla 48 GB bellek sunabilen en güçlü PC grafik kartlarıyla karşılaştırıldığında, üst düzey 3D geometri işlemleri ve devasa sahneler için render alma gibi GPU’yu yoğun bir şekilde kullanan çok büyük iş yüklerini destekleyecek bir grafik belleği açısından M1 Ultra üst düzey performans vadediyor.

M1 Ultra’daki 32 çekirdekli Neural Engine birimi saniyede 22 trilyona kadar işlem yaparak en zorlayıcı yapay öğrenme görevlerini bile hızlandırıyor. M1 Max’in iki katı Media Engine kapasitesine sahip M1 Ultra, üst düzey ProRes video kodlama ve video kodu çözme değerleri sunuyor. Dahası, M1 Ultra’ya sahip Mac Studio 18 adede kadar 8K ProRes akışını oynatabiliyor. M1 Ultra, özel Apple teknolojileriyle de entegre biçimde çalışıyor. Bu teknolojiler arasında birden fazla harici ekranı kontrol edebilen bir ekran motoru, entegre Thunderbolt 4 denetleyicileri ve Apple’ın en yeni Secure Enclave özelliği, donanım tarafından doğrulanan güvenli başlatma ve gerçek zamanlı güvenlik teknolojileri gibi güvenlik özellikleri yer alıyor.

 

Apple’ın M1 çip ailesi

 

Kaynak: Apple